Notícies

Visita als treballs realitzats al Pertús per prevenir incendis a l’Albera

27 de May del 2019

Acaba una nova fase de treballs per protegir l’Albera contra incendis

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat i el SIVU des Albères realitzen al massís de l’Albera treballs forestals per prevenir incendis, emmarcats en el projecte COOPEREM. Dintre aquests treballs, el SIVU ha desbrossat els últims mesos una àrea d’11,25 hectàrees al sector del coll del Pertús-Panissars, i a la tardor el DARP continuarà a la banda sud.

L’actuació, amb un pressupost de 50.000 euros, forma part d’una xarxa d’accions planificada conjuntament a banda i banda del massís de l’Albera. Representants de tots els socis que formen part del projecte visitaren els treballs que s’han dut a terme a la zona.

Els treballs a l’àrea estratègica del coll de Panissars es van efectuar entre els mesos d’abril i maig, i han consistit en la reducció del combustible forestal en una superfície d’11,25 hectàrees per alentir la propagació del foc, i la millora d’un vial estratègic per facilitar-hi l’accés, ampliant la capacitat de treball dels mitjans d’extinció. Tenen l’objectiu de limitar l’abast dels grans incendis en situació de vent de tramuntana, que poden afectar potencialment el corredor d’infraestructures i els nuclis habitats del coll del Pertús. Històricament aquest punt ha estat testimoni de grans incendis transfronterers els anys 1983, 1986 i 2012.

Zones desbrossades

L’any 2018 el Departament d’Agricultura ja va desbrossar una àrea de 19 hectàrees al Mas de la Comtessa, al terme municipal de la Jonquera, per protegir d’un possible incendi una superfície potencial de 29.000 hectàrees. Aquesta tardor el DARP actuarà a l’àrea sud del coll del Pertús-Panissars, en una superfície de 43,3 hectàrees, que han de protegir una àrea de 7.000 hectàrees des del Pertús fins a Llers i Figueres, en cas que fossin afectades per un possible incendi. S’hi invertiran 129.994,83 euros que també inclouen l’arranjament d’un quilòmetre de vial i la construcció d’un passallís. El 2020 el DARP i la Diputació de Girona faran una intervenció a la zona del corredor d’infraestructures (AP-7 i N-II), que ha de protegir una àrea de 26.000 hectàrees.

Nota de premsa (enllaç)