El Projecte

Presentació

El risc d’incendi i de gestió de les emergències a la zona transfronterera entre Catalunya i França, és una amenaça seria per l’abandonament progressiu dels cultius i la ramaderia que ha permès el desenvolupament de biomassa combustible i permanent que pot generar grans incendis. Així en els darrers 30 anys, aquesta zona ha estat escenari d’incendis devastadors com el de Panissars l’any  1973 i el de Port-vendres el 1978.  L’any 1986, un incendi a la Perthus va durar cinc dies, causant la mort de cinc bombers francesos i calcinant més de 16.000 hectàrees de bosc. L’incendi de juliol de 2012, que es va iniciar en l’eix principal de comunicació transfronterera, va devastar 13.000 hectàrees de bosc i va ocasionar la mort de 4 ciutadans.

El Projecte COOPEREM, permetrà el treball conjunt entre els bombers de Catalunya i els bombers dels Pirineus Orientals en el marc transfronterer. Té per objectiu desenvolupar una política conjunta de col·laboració en matèria de prevenció i gestió dels risc, per millorar la capacitat d’anticipació i resposta dels actors del territori  als riscos específics i a la gestió de catàstrofes. Atorgat el gener de 2018 pel comitè de programació “Interreg”, el projecte “COOPEREM 2018-2012”.

Es concreta en una planificació global de les actuacions preventives en els sectors vulnerables de l’àmbit de la Jonquera – El Pertús i el seu corredor d’infraestructures, una millora dels sistemes d’informació cartogràfica i el desenvolupament d’eines d’intervenció conjunta entre bombers catalans i dels pirineus orientals (protocols de primera sortida transfronterera, sistemes d’intercanvi hidràulic, de comunicacions i de coordinació).

Per aquesta raó, el DINT, DARP, Diputació de Girona,  CDPO, SIVU i ONF, han  decidit unir els seus esforços per liderar aquest projecte, i desenvolupar una política conjunta en matèria de prevenció i gestió del risc d’incendis a la zona transfronterera.

Objectius

  • Objectiu 1

    Desenvolupar una gestió coordinada del risc d’incendis

  • Objectiu 2

    Desenvolupar una resposta transfronterera ràpida, eficaç i segura front les emergències

  • Objectiu 3

    Aplicar una estratègia d’anticipació conjunta davant el risc d’incendis.